vrijdag 31 december 2010

Ding 23 Evaluatie

Zo dat was het dan. Ik besluit met vuurwerk.
Het einde van 2010 en het einde van een tijdperk waarin de bibliotheek word neergezet als een muffig ruikende branche met middelbare dames met knotjes en brilletjes. Die zijn er natuurlijk nog wel, alleen zie je ze niet meer. Want die zitten ijverig achter hun PCIPHONEIPAD de klanten te bedienen.

Toen we begonnen met de cursus, was het als of er gehoor werd gegeven aan een wens die ik al een tijdje had. Namelijk om meer te weten te komen over de nieuwe media.
Het was helemaal een aangename verrassing toen ik doorkreeg op wat voor manier we er mee aan de slag konden.
Dat we het met zijn allen deden had een heel stimulerende werking. Ik vond het geweldig om te zien hoe iedereen er mee aan de gang ging en de opmerkingen die je kon plaatsen, maar vooral die ik kreeg vond ik
heel bemoedigend.
Aanvankelijk was iedereen met hetzelfde bezig en kon je goed bij elkaar terecht.
Maar dat veranderde snel en iedereen was op een gegeven moment meer met zijn eigen ding bezig.
Het werd dan ook moeilijker om zo tussen alle bedrijvigheden door je collega's te vragen voor het 1 of ander.
Dat maakte het voor mij moeilijker. Ik ben een digibeet en ik heb thuis geen hulp. Als ik een middag op het werk vrijmaakte om samen met mijn instructeur bezig te gaan kwam er maar al te vaak wat tussen.
Het enige dat hielp was op een avond af te spreken dat iedereen kon.
Mijn conclusies zijn daarom als volgt:

1. De instucteurs moeten de cursus eerst zelf gedaan hebben.
2. De cursist moet thuis het te leren ding van de week goed doornemen en proberen. Vervolgens wordt het
ding op het werk, buiten werktijd met de groep in praktijk gebracht voor zover dat thuis nog niet is gelukt.
3. Na de cursus, bijeenkomsten blijven organiseren met een instructeur die dat leuk vind, om al de dingen die niet geheel uit de verf zijn gekomen alsnog de mogelijkheid te geven om dat wel te doen.
Bovendien kan men dan met de nieuwe dingen die zich aandienen aan de gang gaan.

Want...
Ik denk dat je pas met creatieve oplossingen en ideeen kan komen, als je de stof goed doorhebt. In je eentje krijgt niet iedereen dat  voor elkaar. Bovendien kost dat veel te veel tijd.

Maar ik zit nog met een vraag.
De VOB is al zo goed op weg met ideeen voor bibliotheken.
Is het voor de bibliotheekbranche niet veel slimmer om te kijken waar zij mee komen en te kijken wat toepasbaar is en daar vervolgens mee aan de slag te gaan?

Het leukste en verrassendste voor mezelf vond ik Spotify.
Voor de bibliotheek de widgets die op hyves kon worden gezet in het videofilmpje bij ding 22.
Maar dat toont ook maar weer aan hoe weinig ik weet van wat er mogelijk is.

Als eindconclusie wil ik toch even kwijt dat de bibliotheek buiten alle diensten die het verleend ook een ontmoetingscentrum is voor heel veel mensen. Onze klantenkring mag dan vergrijzen, maar dat is toch een hele grote groep, waar niet degenerend over gedacht moet worden.
Juist voor deze groep mensen is het belangrijk dat ze ergens heen kunnen zonder dat ze iets moeten.
Ze kunnen binnenlopen en tussen andere mensen zitten om hun krant te lezen, om maar wat te noemen.
Alle nieuwe media moet ontdekt worden en er moet gekeken worden naar hun toepasbaarheid, maar qua tijd en geld moet het niet ten koste gaan van de dienstbaarheid op de werkvloer.

Ik wil iedereen bedanken die me hebben gesteund en opgebeurt met hun opmerkingen en bij deze wens ik iedereen een gelukkig, gezond en (media)wijs nieuwjaar toe.

donderdag 30 december 2010

Ding 22 bibliotheek 2.0

De letters gaan zweven voor mijn ogen van al die artikelen en blogs. Het komt me voor alsof Mozes zelf met zijn stenen tafelen de Amerikaanse bibliotheekversie van de 10 geboden dwingend voor mijn ogen houd.
De samenvatting van Anita van Lierop is wat dat betreft beter te pruimen en daar kan ik wel mee leven.
Affijn, ik neem nog maar een oliebol voor de energie.

Maar dan stuit ik op
een filmpje van de VOB.
Een film van goede kwaliteit die op een zeer aangename manier aanschouwelijk maakt wat en hoe je nou daadwerkelijk de klant kan bereiken met widgets en hyves.
Dit is voor de leek een eye opener.
Heb de bibliotheek20.ning.com in mijn werkbalk gezet.
Nu gauw door naar de evaluatie.

woensdag 29 december 2010

Ding 21 Sociale bibliotheekcatalogi

Via Esther Westerveld op de bib van Brugge gestuit en gezien dat ze daar met hyves werken.
Hoewel het er leuk uitziet, komen de reacties vnl. van studenten.
Discoveries is niet toegankelijk
De gezamelijke bibliotheekportal van Peter van Eijk zie ik wel zitten.
"Als er zoveel te zoeken valt moeten mensen ook weten wat er gezocht kan worden, bibliothecarissen kunnen hierin voorzien door aanbevelingen" vind ik zoooo niet 2.0. klinken.
Ik werk niet met de catalogus, maar bij zoeken.bibliotheek.nl gingen mijn ogen open. Ik wist niet dat je allerlei artikelen en publicaties kan inzien tussen aanhalingsteken, want dat is meestal alleen te zien in de bibliotheek zelf.
Kortom, na de meeste artikelen gelezen te hebben en wat blogs van collega's kom ik tot de conclusie dat ik maar 1 ding als klant wil, namelijk:

-1 landelijke zoekfunctie waarin je alles kan terugvinden wat er is, maar dat je vervolgens ook kan reserveren van welke bibliotheek dan ook en kan laten toesturen naar je huisadres.
-Dat je de artikelen die er zo mooi bijstaan ook kan lezen.
-Of  ik dan mijn eigen tags kan toevoegen zou mij als klant worst wezen, maar ongetwijfeld zijn er legio mensen die dat fijn zouden vinden.
-Dat ik eventueel de boeken die ik gevonden heb op mijn e-reader kan zetten.

Maar misschien begin ik nu een beetje door te draaien. Ik moet als bibliotheekmedewerker denken.

Ding 20 online muziek beluisteren

Een heerlijk ding. als je eenmaal begint met opzoeken en luisteren en een speellijst maken, kan je bijna niet meer stoppen.
Vooral spotify is handig en makkelijk in het gebruik. Wat ik vooral zo goed vind is dat je van dezelfde muziekstukken verschillende uitvoeringen kan vergelijken.
Zo kan je voor jezelf de beste uitvoering uitkiezen en kopen. Voor CD winkels lijkt me dat een voordeel. Maar ja, wie koopt er nog CD's met zo'n programma onder handbereik?
Ik ben zelf niet zo sociaal op internet en ook met muziek heb ik de behoefte van uitwisseling niet, dus dat onderdeel gaat aan mij voorbij.

Maar wat kan je hiermee in de bieb?
Het lijkt veel op librarything, maar je hebt geen luisterclubs aan wie je het kan aanbieden.
Je zou het als link op de website van de bieb kunnen zetten, zodat mensen die de site bezoeken tegelijk een heerlijk muziekje kunnen beluisteren.
Op die manier breng je het wel onder de aandacht van de mensen en kan je de cd collectie afschaffen en weer gewoon boeken kopen.

maandag 27 december 2010

dinsdag 7 december 2010

Ding 19 librarything

Eerst maar het filmpje van Wim de Bie bekeken. Heerlijk om hem weer eens te zien en wat is ie nog lekker jong en wat een heerlijk ouderwets computertje.

Als een huis geen boekenkast heeft voelt het voor mij erg kaal.
Toen ik dan ook in deze stolpboerderij ging wonen, zag ik mijn kans schoon om een geweldig mooie boekenkast neer te zetten. Laten maken door een bevriende timmerman. De boekenkast loopt om de deur heen en vormt dus een nis.
Maar wat moest er in. De boeken die ik tot dan toe had verzameld konden lang niet deze kast vullen.
Je hebt tenslotte een hele bibliotheek tot je beschikking, dus wat zou je boeken kopen. Vanaf die tijd ben ik dus boekenbonnen voor mijn verjaardag gaan vragen. Ik koop wel alleen boeken waarvan ik weet dat ik ze vaker zal lezen. In de kast staat o.a. de boeken van Robin Hobb. Een verzameling van 9 boeken, allemaal lekker dik, die ik al 3x gelezen heb.

Op de bieb verder de praktijk uitgewerkt met Expeditious en Space shuttle.
Dat ging een stuk beter dan alleen thuis.
Een aantal boeken toegevoegd aan mijn bibliotheek nadat ik lid was geworden. We zijn elkaars vriendjes geworden en hebben opmerkingen naar elkaar geschreven.
De meeste boeken hadden geen plaatjes en dat heb ik maar veranderd, anders staat het zo ongezellig. Maar om het op het blog te zetten was nog een hele kunst. Zelfs nadat M.Wees Expeditious verder had geholpen lukte het niet om de boeken te showen.
Ik kreeg alleen de tekst toegevoegd.

Wat betreft de bibliotheek.
Het idee om de leesgroepen uit te nodigen voor een workshop librarything, leek me leuk.