vrijdag 31 december 2010

Ding 23 Evaluatie

Zo dat was het dan. Ik besluit met vuurwerk.
Het einde van 2010 en het einde van een tijdperk waarin de bibliotheek word neergezet als een muffig ruikende branche met middelbare dames met knotjes en brilletjes. Die zijn er natuurlijk nog wel, alleen zie je ze niet meer. Want die zitten ijverig achter hun PCIPHONEIPAD de klanten te bedienen.

Toen we begonnen met de cursus, was het als of er gehoor werd gegeven aan een wens die ik al een tijdje had. Namelijk om meer te weten te komen over de nieuwe media.
Het was helemaal een aangename verrassing toen ik doorkreeg op wat voor manier we er mee aan de slag konden.
Dat we het met zijn allen deden had een heel stimulerende werking. Ik vond het geweldig om te zien hoe iedereen er mee aan de gang ging en de opmerkingen die je kon plaatsen, maar vooral die ik kreeg vond ik
heel bemoedigend.
Aanvankelijk was iedereen met hetzelfde bezig en kon je goed bij elkaar terecht.
Maar dat veranderde snel en iedereen was op een gegeven moment meer met zijn eigen ding bezig.
Het werd dan ook moeilijker om zo tussen alle bedrijvigheden door je collega's te vragen voor het 1 of ander.
Dat maakte het voor mij moeilijker. Ik ben een digibeet en ik heb thuis geen hulp. Als ik een middag op het werk vrijmaakte om samen met mijn instructeur bezig te gaan kwam er maar al te vaak wat tussen.
Het enige dat hielp was op een avond af te spreken dat iedereen kon.
Mijn conclusies zijn daarom als volgt:

1. De instucteurs moeten de cursus eerst zelf gedaan hebben.
2. De cursist moet thuis het te leren ding van de week goed doornemen en proberen. Vervolgens wordt het
ding op het werk, buiten werktijd met de groep in praktijk gebracht voor zover dat thuis nog niet is gelukt.
3. Na de cursus, bijeenkomsten blijven organiseren met een instructeur die dat leuk vind, om al de dingen die niet geheel uit de verf zijn gekomen alsnog de mogelijkheid te geven om dat wel te doen.
Bovendien kan men dan met de nieuwe dingen die zich aandienen aan de gang gaan.

Want...
Ik denk dat je pas met creatieve oplossingen en ideeen kan komen, als je de stof goed doorhebt. In je eentje krijgt niet iedereen dat  voor elkaar. Bovendien kost dat veel te veel tijd.

Maar ik zit nog met een vraag.
De VOB is al zo goed op weg met ideeen voor bibliotheken.
Is het voor de bibliotheekbranche niet veel slimmer om te kijken waar zij mee komen en te kijken wat toepasbaar is en daar vervolgens mee aan de slag te gaan?

Het leukste en verrassendste voor mezelf vond ik Spotify.
Voor de bibliotheek de widgets die op hyves kon worden gezet in het videofilmpje bij ding 22.
Maar dat toont ook maar weer aan hoe weinig ik weet van wat er mogelijk is.

Als eindconclusie wil ik toch even kwijt dat de bibliotheek buiten alle diensten die het verleend ook een ontmoetingscentrum is voor heel veel mensen. Onze klantenkring mag dan vergrijzen, maar dat is toch een hele grote groep, waar niet degenerend over gedacht moet worden.
Juist voor deze groep mensen is het belangrijk dat ze ergens heen kunnen zonder dat ze iets moeten.
Ze kunnen binnenlopen en tussen andere mensen zitten om hun krant te lezen, om maar wat te noemen.
Alle nieuwe media moet ontdekt worden en er moet gekeken worden naar hun toepasbaarheid, maar qua tijd en geld moet het niet ten koste gaan van de dienstbaarheid op de werkvloer.

Ik wil iedereen bedanken die me hebben gesteund en opgebeurt met hun opmerkingen en bij deze wens ik iedereen een gelukkig, gezond en (media)wijs nieuwjaar toe.

donderdag 30 december 2010

Ding 22 bibliotheek 2.0

De letters gaan zweven voor mijn ogen van al die artikelen en blogs. Het komt me voor alsof Mozes zelf met zijn stenen tafelen de Amerikaanse bibliotheekversie van de 10 geboden dwingend voor mijn ogen houd.
De samenvatting van Anita van Lierop is wat dat betreft beter te pruimen en daar kan ik wel mee leven.
Affijn, ik neem nog maar een oliebol voor de energie.

Maar dan stuit ik op
een filmpje van de VOB.
Een film van goede kwaliteit die op een zeer aangename manier aanschouwelijk maakt wat en hoe je nou daadwerkelijk de klant kan bereiken met widgets en hyves.
Dit is voor de leek een eye opener.
Heb de bibliotheek20.ning.com in mijn werkbalk gezet.
Nu gauw door naar de evaluatie.

woensdag 29 december 2010

Ding 21 Sociale bibliotheekcatalogi

Via Esther Westerveld op de bib van Brugge gestuit en gezien dat ze daar met hyves werken.
Hoewel het er leuk uitziet, komen de reacties vnl. van studenten.
Discoveries is niet toegankelijk
De gezamelijke bibliotheekportal van Peter van Eijk zie ik wel zitten.
"Als er zoveel te zoeken valt moeten mensen ook weten wat er gezocht kan worden, bibliothecarissen kunnen hierin voorzien door aanbevelingen" vind ik zoooo niet 2.0. klinken.
Ik werk niet met de catalogus, maar bij zoeken.bibliotheek.nl gingen mijn ogen open. Ik wist niet dat je allerlei artikelen en publicaties kan inzien tussen aanhalingsteken, want dat is meestal alleen te zien in de bibliotheek zelf.
Kortom, na de meeste artikelen gelezen te hebben en wat blogs van collega's kom ik tot de conclusie dat ik maar 1 ding als klant wil, namelijk:

-1 landelijke zoekfunctie waarin je alles kan terugvinden wat er is, maar dat je vervolgens ook kan reserveren van welke bibliotheek dan ook en kan laten toesturen naar je huisadres.
-Dat je de artikelen die er zo mooi bijstaan ook kan lezen.
-Of  ik dan mijn eigen tags kan toevoegen zou mij als klant worst wezen, maar ongetwijfeld zijn er legio mensen die dat fijn zouden vinden.
-Dat ik eventueel de boeken die ik gevonden heb op mijn e-reader kan zetten.

Maar misschien begin ik nu een beetje door te draaien. Ik moet als bibliotheekmedewerker denken.

Ding 20 online muziek beluisteren

Een heerlijk ding. als je eenmaal begint met opzoeken en luisteren en een speellijst maken, kan je bijna niet meer stoppen.
Vooral spotify is handig en makkelijk in het gebruik. Wat ik vooral zo goed vind is dat je van dezelfde muziekstukken verschillende uitvoeringen kan vergelijken.
Zo kan je voor jezelf de beste uitvoering uitkiezen en kopen. Voor CD winkels lijkt me dat een voordeel. Maar ja, wie koopt er nog CD's met zo'n programma onder handbereik?
Ik ben zelf niet zo sociaal op internet en ook met muziek heb ik de behoefte van uitwisseling niet, dus dat onderdeel gaat aan mij voorbij.

Maar wat kan je hiermee in de bieb?
Het lijkt veel op librarything, maar je hebt geen luisterclubs aan wie je het kan aanbieden.
Je zou het als link op de website van de bieb kunnen zetten, zodat mensen die de site bezoeken tegelijk een heerlijk muziekje kunnen beluisteren.
Op die manier breng je het wel onder de aandacht van de mensen en kan je de cd collectie afschaffen en weer gewoon boeken kopen.

maandag 27 december 2010

dinsdag 7 december 2010

Ding 19 librarything

Eerst maar het filmpje van Wim de Bie bekeken. Heerlijk om hem weer eens te zien en wat is ie nog lekker jong en wat een heerlijk ouderwets computertje.

Als een huis geen boekenkast heeft voelt het voor mij erg kaal.
Toen ik dan ook in deze stolpboerderij ging wonen, zag ik mijn kans schoon om een geweldig mooie boekenkast neer te zetten. Laten maken door een bevriende timmerman. De boekenkast loopt om de deur heen en vormt dus een nis.
Maar wat moest er in. De boeken die ik tot dan toe had verzameld konden lang niet deze kast vullen.
Je hebt tenslotte een hele bibliotheek tot je beschikking, dus wat zou je boeken kopen. Vanaf die tijd ben ik dus boekenbonnen voor mijn verjaardag gaan vragen. Ik koop wel alleen boeken waarvan ik weet dat ik ze vaker zal lezen. In de kast staat o.a. de boeken van Robin Hobb. Een verzameling van 9 boeken, allemaal lekker dik, die ik al 3x gelezen heb.

Op de bieb verder de praktijk uitgewerkt met Expeditious en Space shuttle.
Dat ging een stuk beter dan alleen thuis.
Een aantal boeken toegevoegd aan mijn bibliotheek nadat ik lid was geworden. We zijn elkaars vriendjes geworden en hebben opmerkingen naar elkaar geschreven.
De meeste boeken hadden geen plaatjes en dat heb ik maar veranderd, anders staat het zo ongezellig. Maar om het op het blog te zetten was nog een hele kunst. Zelfs nadat M.Wees Expeditious verder had geholpen lukte het niet om de boeken te showen.
Ik kreeg alleen de tekst toegevoegd.

Wat betreft de bibliotheek.
Het idee om de leesgroepen uit te nodigen voor een workshop librarything, leek me leuk.

maandag 29 november 2010

Ding 18 ontdek you tube

Ik had you tube zoals iedereen natuurlijk al lang geleden ontdekt.
Daarom had ik er zin in om te kijken wat voor nieuwe dingen hier over te leren vielen.

Vimeo was iets nieuws, maar hoewel het beeld helder was vond ik de filmpjes en muziekjes er onder van slechte kwaliteit.

12 secondstv was uit de lucht. Ben blijven hangen op Blip tv.
Dat was echt wat nieuws voor mij. Het is Amerikaanse tv. Je kan met een trefwoord zoeken. Toen ik library en 23 things tikte, kwam ik terecht op een filmpje van een bibliotiohecaresse die aaan het uitvogelen was wat je kan doen met een webcam in de bibliotheek. Ik heb geprobeert het op mijn blog te zetten, maar het systeem werkt anders en ik weet niet of het lukt.
De bibliotheek Waterweg heeft een mooie site, waar we nog wel het een en ander van kunnen leren. Ben nog even meegegaan op internetbootcamp.
Ook erg leuk voor kinderen.http://video.nl.msn.com/watch/video/13-jarige-doet-briljante-lady-gaga-cover/4r798edk

woensdag 24 november 2010

Beeldende Muziek Slideshow

Beeldende Muziek Slideshow: "TripAdvisor™ TripWow ★ Beeldende Muziek Slideshow ★ to Alkmaar and Croatia (near Rakovica) by Lady Lala. Stunning free travel slideshows on TripAdvisor"

Dit is een zeer mysterieus geval. Heb deze slideshow een maand geleden geprobeert op mijn blog te krijgen, maar raakte hem tot mijn frustratie kwijt. En nu dook hij plotseling op in mijn g-mail.
Zo zorgt elk programma voor verrassingen. Dit muziekje had ik niet uitgekozen en ik vind de hele show veel te commercieel, maar goed... het staat er.

maandag 22 november 2010

Ding 17 mobiel internet

Dit is een ding dat ik zeker wil bekijken en daarvoor zal ik toch eerst op zoek moeten naar iemand die zo'n ding heeft.
Misschien Prodigieus?

ding 16 sociaal netwerken

Ik kan niet zo gauw verzinnen wat je kan, wat je ook niet kan met twitteren en chatten.
Moet ik nog even over nadenken.

Toen ik hier mee begon om de filmpjes te bekijken
en de informatie te lezen bedacht ik me dat dit de
manier was om een dienstensysteem op te bouwen.
Je hebt wel van die groepen mensen die diensten ruilen.
Ook voor mensen die oud en niet zo mobiel
meer zijn ideaal.
Of gehandicapten.
Dat zijn mogelijkheden waar ik tot nu toe
geen rekening mee heb gehouden.
Waarschijnlijk gebeurt dit al wereldwijd.
Wat kun je in de bieb met zo'n netwerk?

ding 15 googlemaps en streetview

Dit is een ding dat ik heel leuk vind. Het is prachtig en geweldig dat je via sateliet op alle plekken van de wereld kan komen.
Zo heb ik vrienden die 4 jaar varen en als ze mailen waar ze liggen, google je even en zie je de boot liggen in de haven van Marmaris in Turkije.
Het geeft je een gevoel dat je even op visite bent geweest.
Ook is het heel leuk om je huis zomaar superscherp te zien en dat je zelfs de straat in kan wandelen.
Het lijkt me voor de bieb wel interessant om een route te maken vanaf de trein naar de bieb en natuurlijk een autoroute, en die op de website te plaatsen.

Keinsmerstaete na streetview
 Voor mensen die een lezing geven of naar een lezing toe willen.


Keinsmerstaete voor streetview

ding 14 chatten



Heb wat met een collega gechat, maar daar krijg je gauw genoeg van.
Voor de bieb zou je constant een chatvenster op de website open
kunnen houden voor alle klanten die wat willen zeggen.

Ding 13 delicious

Heb hier en daar eens gekeken en geprobeert er zelf wat op te zetten. Zat te denken dat je misschien ook genres van boeken kan taggen. Mensen kunnen dan onder die genres hun favoriete boeken zetten. Maar misschien is dat helemaal niet mogelijk.
Heb me er ook niet heel erg in verdiept. Begin een beetje in een 23 dingen dip te raken.

zondag 14 november 2010

Ding 12 Twitter

Twitter is iets wat je gauw afdoet als onderling gebabbel op niks af.
Eerst had ik een account aangemaakt, maar aangezien ik niemand ken die twittert, heb ik het over een andere boeg gegooid en op twittersearch gekeken.
Daar gaat de wereld van de twitteraar voor je open. Je kan daar heel specifiek zoeken en informatie opdoen.
Dat maakte het al een stuk interessanter, vooral omdat er heel veel links worden getwittert.
Ik ben wel van mening dat als je zelf twittert, je wel iets te melden moet hebben waardoor mensen je willen volgen.
Voor de bieb is het natuurlijk een pracht als er ergens getwittert wordt over de KopGroep bibliotheken, je gelijk kan lezen waar het over gaat en daar op kan inspelen.
Als zoiets voor het bedrijf gebruikt zou worden moet er iedere dag iemand mee
aan de gang, terwijl je de activiteiten en aanbiedingen die er zijn ook kwijt kan
op de nieuwsbrief op de
website.
Verder is het interessant als je snel mensen wil bereiken  voor bijvoorbeeld
een demonstratie, een baan wil zoeken of een huis wil verkopen.
Ik heb op het ogenblik genoeg aan e-mail,  maar ik ben nu wel van mening dat, als je het gebabbel er af laat, er genoeg interessants overblijft en wie weet, kan ik het in de toekomst gebruiken.

zaterdag 13 november 2010

11 Wiki

Een avond bij elkaar gekomen en dat was heel verhelderend..
Je kan veel sneller vooruit komen als er iemand over je schouder meekijkt en als
je kan zien wat diegene naast je doet. Met elkaar Wiki gedaan.
Dat lijkt me echt iets om mee te werken als je om de een of andere reden niet
naar je werk kan.
Vergaderen bijvoorbeeld.
Je kan ook activiteiten en ideeen  inventariseren over bijvoorbeeld de boekenweek.
Daar moet je dan wel op tijd mee beginnen.

donderdag 4 november 2010

Ding 10

jam recepten

Ik heb in Google docs gewerkt en nadat ik alle leuke verhalen en berichten heb gelezen en aangevuld, nu maar een jamreceptenpagina gemaakt.
Doe je best!

Ding 9

Mijn visie op 2.0
Aanvankelijk enthousiasme. Niet alleen over wat je er mee kan doen in je werk, maar vooral omdat ik al een tijdje liep met de wens om een cursus te volgen waarin sprake was van al dit soort dingen.
Maar na een tijdje liep ik tegen het feit aan dat het leerprogramma niet goed werkt voor mij.
Vandaar dat ik heb voorgesteld om af en toe bij elkaar te komen op een avond om alles waar je tegen aan loopt door te nemen. Andere groepjes deden dat ook. En dat gaat goed.
Tot nu toe heb ik met veel plezier met Flickr gewerkt. Ondanks dat het met sommige dingen niet goed ging.
En ondanks dat ik nog niet alles heb gedaan, heb ik het wel al gebruikt in mijn werk.
Om een kunstenaar te laten zien waar zijn werk komt te hangen heb ik hem wat foto's van de expositieruimte gestuurd.
Dit is een ding wat ik veel in mijn werk, maar ook prive kan gebruiken.
RSS feeds vind ik niet zo veel zin hebben aangezien je iets onder je favorieten kan zetten en het op die manier altijd kan nazoeken. Maar ik moet wel bekennen dat ik er niet heel veel mee heb gedaan aan gezien dat ook niet goed lukte.
Google Docs is leuk om dingen met elkaar te delen op je werk of prive.
Je hoeft dan niet op dezelfde plek te zijn om bijvoorbeeld een persbericht te maken, maar kan met een collega overleggen via een document, die bijvoorbeeld thuis zit omdat ze ziek is.
Even in de zandbak van Wiki gespeeld, maar daar zie ik het nut voor het werk niet zo van en ik vind het erg veel lijken op google docs.

zaterdag 23 oktober 2010

Nederland leest 2010

Net als vorig jaar met Hella Haasse, zijn er bij Jacoba van Velde mooie banieren uitgegeven.
Nederland leest 2010

dinsdag 19 oktober 2010

Beeldende muziek

Flickr vervolg

Het werken met flickr valt me niet mee. Ik vind het een ingewikkelt programma.
Uiteindelijk had ik dan eindelijk een foto op mijn blog gezet. Een mooi zonsondergangetje door mijzelf gemaakt, Maar er stonden er 2 en toen ik daar 1 van wilde verwijderen, bleken ze ineens allebei ten onder gegaan.
Op  mijn computer op de bieb waren ze er ineens weer wel. Nu weet ik wel dat het een eigenschap is van de zon om tenminste 1x per dag te komen en te gaan, maar je verwacht ze toch te blijven zien op je blog.
Vervolgens lukte me het maar niet om mijn mooie oogstfoto er op te zetten omdat ik het url adres maar niet kon vinden. Dat is gelukkig wel gelukt met behulp van Expeditious.
Maar helaas niet op de manier waarop ik het verwachtte. Hij ziet er klein en onscherp uit, terwijl het toch echt een haarscherpe foto is?
Is er iemand die me kan vertellen hoe dit kan?
Ik hou dit even voor gezien en ga naar het volgende onderdeel van flickr.

vrijdag 15 oktober 2010

Vervolg Flickr

Heb verscheidene pogingen ondernomen om een fotootje op het blog te krijgen.
Eindelijk was het gelukt.
Een mooi zonnetje die wegzakte achter de horizon. Maar hij stond er 2 keer op.
Ik heb geprobeert er 1 weg te krijgen maar dat lukte niet.
Nu, dagen later zijn ze ineens allebei verdwenen.
Maar heb ondertussen enige aantekeningen van Expeditious en ga met frisse moed opnieuw beginnen.

dinsdag 12 oktober 2010

zaterdag 9 oktober 2010

De Kift / Koper

De Kift heeft eens opgetreden in de bibliotheek. De zanger Ferry vertelde me dat hij zijn teksten uit boeken haalt. Voornamelijk van Russische schrijvers.
Ik volg ze op internet en soms ga ik naar een optreden. Ze spelen ook vaak op Oerol.

vrijdag 8 oktober 2010

Buienradar Mobiel

Buienradar Mobiel

Representatief!

Hoe ver ga je in het representatief zijn?
Wat als er, zoals mij gisteren gebeurde, een oude klant een praatje met je maakt omdat, zoals hij met vurige oogjes vertelde, hij me nog kent van toen mijn haar tot mijn billen hing. En hij begint te vertellen over een programma van rtl4, make-over heet het.
Lichaamseigen stoffen hebben ze tegenwoordig om je rimpels op te vullen. Dus geen giftig botox meer. En wat knappen die vrouwen van zo'n spuitje op.
Meisje Paay ook, maar hij kon bij haar ook precies vertellen waar de littekens zaten in haar hals.
Maar als ik nou ook zo die rimpels langs mijn wangen zou doen, mijn voorhoofd hoefde niet want daar zat een pony, dan zou dat wonderen voor me doen.
Ik weet niet.
Ik denk niet dat de bieb zo ver gaat in klantvriendelijkheid dat ze dat vergoeden. Tenslotte hebben de uniformen het ook niet gehaald.
Maar als we de contributie nu eens flink verhogen, dan lukt het misschien wel.
Wat jullie meiden, zijn we voor of zijn we tegen?

ding 4 + 5 RSS

Alweer een week verder. Maandag expres naar de bieb gegaan omdat ik er in mijn eentje niet uitkwam.
Aanvankelijk leek het makkelijk. Het leek me leuk om de site van de bieb te volgen. Helaas heeft die nog geen icoontje om aan te klikken en anders zit ie verstopt. Heb 3 abonnementen aangemaakt, wat aanvankelijk gemakkelijk leek en heb dus met voldoening afgesloten.
Maar toen ik de volgende dag de nieuwe berichten wilde bekijken stond er niets op en bleek ik alleen in de feeds te kunnen komen via internet. Ik weet het niet, maar als dit de bedoeling is zie ik het nut er niet zo van in.
Heb ook nog even aan flickr geroken, maar daar ben ik ook nog niet uit.

Old Man Dances to Lady Gaga

Old Man Dances to Lady Gaga

Na een lekker wijntje even kijken of ik al wat kan presteren. Misschien wat flikren,
maar zoals dat gaat, blijven plakken bij de startpagina en voor ik het wist staat er een you tube filmpje op mijn blog.
Dit is tot nu toe het gemakkelijkste en ik weet niet eens of het een ding is.

vrijdag 1 oktober 2010

De dingen

Ding 1:
We werden aangenaam verrast met een theatervoorstelling als inleiding.
Dat gaf meteen een enthousiaste stemming.
Ondanks dat volgens mij niet veel mensen echt begrepen wat deze cursus nu allemaal inhield, stonden de meesten te trappelen om te beginnen. Ik in ieder geval wel.
Dus als eerste een g.mail account (hoort dat bij ding 1?) aangemaakt en voor het eerst zitten chatten met Space-shuttle. Maar aangezien die 2 meter van mij verwijdert zit niet veel te melden in deze.

Ding 2 + 3:
Ook op het werk aangemaakt met behulp van collega's.
Leuk is dat iedereen op een ander niveau zit te werken en er dus altijd wel iemand is die je verder kan en vooral wil helpen (ondanks druk, druk, druk).

Kreeg wel de zenuwen van al die mooie weblogs die verschenen.
Maar toen ik eindelijk zelf een berichtje had geplaatst en al die lieve stimulerende reacties terugkreeg, begon ik weer moed te krijgen.
Hoe je je aan moest melden als volger, bleek op verschillende manieren
te kunnen.

Lady Lala lijkt me wel duidelijk voor iemand met zo'n achternaam. Maar een bewerkte foto van mij met een lap vlees als hoedje zit er nog niet echt in, misschien op het eind van de cursus als ik zo volleerd ben dat ik nergens mijn hand meer voor omdraai. Hoewel misschien ook niet zo'n goed idee voor een vegetarier.
Vandaar maar een muzieknootje met veel hulp van Prodigieus. Dank daarvoor.
Nu pas kan ik er thuis ook mee aan de gang en zo zoetjes aan reageren op iedereen, zoals bijvoorbeeld
practical Joke die ik graag op haar verjaardag had willen feliciteren.
Het moeilijkste op dit moment vind ik dat je de helft van de tijd niet weet wat je aan het doen bent.
Zoals nu dat ik dit bericht schrijf, ben ik er niet zeker van of ik wel in het goede veld zit en als ik op het knopje bericht publiceren druk het ook werkelijk op mijn blog staat of dat ik het dan kwijt ben.
Affijn, dat zien we vanzelf.
Op naar het volgende ding

dinsdag 28 september 2010

ding 2

poe, poe, dat viel nog niet mee.
Mijn eerste bericht de wereld in te sturen...
Dit is nog in een testfase.